Première ‘Het Kogelgat’

Afgelopen week ging de documentaire ‘Het Kogelgat van Chateau St. Gerlach in première, in het zojuist genoemd Chateau. Ik had het genoegen de rol te spelen van Joseph Ryan in dit bijzondere stukje geschiedenis over de bevrijding van Zuid-Limburg. De documentaire is een samenwerking tussen Camille Oostwegel en regisseur Robin Peeters (Mosasaurusfilm).Kogelgat Foto03

“Captain Joseph Ryan uit New Jersey sneuvelde in Duitsland in 1945. Camille Oostwegel is adoptant van Ryan’s graf in Margraten. Het uitgangspunt van de documentaire is een mysterieus kogelgat in één van de spiegels in Château St. Gerlach in Valkenburg. Het gat is veroorzaakt door een Afro-Amerikaanse soldaat. Volgens de overlevering nam de blanke Ryan de schuld van het schietincident op zich om te voorkomen dat de zwarte comrad-in-arms zwaar gestraft zou worden.

Kogelgat Foto02Bijzonder archief materiaal
De filmopnamen waren in Nederland, België en de Verenigde Staten. De toedracht van het schietincident is op authentieke locaties op landgoed St. Gerlach nagespeeld. Bij de totstandkoming van de documentaire is gebruik gemaakt van bijzonder archiefmateriaal waaronder zeldzame 8mm filmopnamen van de geallieerden in Valkenburg, die speciaal voor deze productie naar HD zijn gescand.”

Zie hier de documentaire terug!

De Telegraaf was ook aanwezig, zie hier het artikel:

Kogelgat Telegraaf